Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Hódok hazánkban, hódok a kerületben

Néhány évvel ezelőtt elkezdtek hazánkba visszatérni az őshonos hódok, jelenlétüktől azonban elszoktunk, ezért ismét meg kell tanulnunk együtt élni velük. Kerületünkben főként a Marina parton, illetve a Népsziget területén találkozhatunk velük, többnyire azonban csak áthaladnak, nem folyamatos az itt tartózkodásuk. Elsőre a hódok kapcsán sokkal több kártékony hatást tapasztalunk, mint hasznosat, többek között azonban elősegítik a vizek öntisztulását, növelik a biodiverzitást a vizes élőhelyek kialakítása révén, valamint sok esetben javítják az élőhelyek állapotát.

Kapcsolódó galéria

Hódhelyzet (3 kép)
6489908054.jpg
Néhány évvel ezelőtt – 120 év elteltével – elkezdtek hazánkba visszatérni az őshonos hódok, jelenlétüktől azonban elszoktunk, ezért ismét meg kell tanulnunk együtt élni velük.

Elsőre a hódok kapcsán sokkal több kártékony hatást tapasztalunk, mint hasznosat. A kidöntött fák maradványai láttán először a károkozás jut eszünkbe, a fák csonkjai azonban újra kihajtanak, a növények pedig tovább élnek.

A hódok a vízparttól maximum 40-50 cm-re távolodnak el, és elsősorban vízinövényeket és lágyszárú növényeket esznek, de különböző cserjék és fák kérgét, leveleit, fiatal hajtásait is elfogyasztják. A fásszárúak rágcsálása inkább az őszi és téli időszakban jellemző, amikor alig akad más táplálékuk. Télire a faágakat raktározzák is eleségként a várukba, annak érdekében, hogy búvóhelyükön tudjanak maradni, amikor a vízen jégréteg alakul ki.

A hódok a vízparti fák rágcsálásán kívül gátat építenek és üreget is ásnak, ezeknek a tevékenységeknek pedig rendkívül pozitív hatása van az ökoszisztémára. Többek között elősegítik a vizek öntisztulását, növelik a biodiverzitást a vizes élőhelyek kialakítása révén, valamint sok esetben javítják az élőhelyek állapotát.

Kerületünkben főként a Marina parton, illetve a Népsziget területén jellemző a hódok jelenléte, főként azonban csak áthaladnak, nem folyamatos az itt tartózkodásuk. Ezeken a vízparti területeken rendszeresen ellenőrizzük a fák állapotát, hogy elkerüljük az esetleges balesetveszélyt. A kidöntött fák törzseit ideiglenesen a partra fektetjük, annak érdekében, hogy a hódok ezeket válasszák elsődleges táplálékként, az új fák megrágcsálása helyett.

A hód védett állat, így a hódvárak lerombolását, a hódok bántalmazását a természetvédelmi törvény tiltja! Vigyázzunk együtt természetvédelmi értékeinkre!