Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Vízimadarak etetésének tilalmára hívjuk fel a figyelmet

Társaságunk fontos témára szeretné felhívni a lakosság figyelmét, ezért 20 helyszínen táblákat helyeztünk el a kerület különböző vízpart közeli helyszínein, amelyeken a vízimadarak etetésével kapcsolatos tudnivalókat tüntetjük fel. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy semmiképp se etessük a vízimadarakat, ugyanis életmódjuk és téli túlélési szabályaik alapjaiban térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól.

Kapcsolódó galéria

vízimadarak etetése (3 kép)
3129560253.jpg
Társaságunk fontos témára szeretné felhívni a lakosság figyelmét, ezért 20 helyszínen táblákat helyeztünk el a kerület különböző vízpart közeli helyszínein, amelyeken a vízimadarak etetésével kapcsolatos tudnivalókat tüntetjük fel.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy semmiképp se etessük a vízimadarakat, ugyanis életmódjuk és téli túlélési szabályaik alapjaiban térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól.

Etetésük az alábbi okok miatt nem javasolt:

• a növényevő vízimadarak (récék, "kacsák", ludak, hattyúk) táplálékát alapvetően a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezi, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt (ha pedig mégsem, a madarak nem telepednek meg ott vagy elvonulnak onnan);

• éppen ezért az etetőhelyeken a madaraknak bedobált és hosszú ideje (hónapok, évek óta) fogyasztott, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van ("angyalszárny-betegség");

• az etetőhelyek mesterséges táplálékkínálata (még ha ez a madaraknak megfelelőbb élelemmel is történik!) kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést;

• növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt;

• önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz;

• elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot;

• szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő eutrofizációt ("elmocsarasodás");

• növeli a fajok közötti hibridizációt;

• helyi patkányinváziót generál;

• rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket;

• a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

Fontos megértenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a "szeretetünkre", hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van szükségük! Éppen ezért a vízimadarakat semmivel és semmilyen körülmények között ne etessük!

A felhívással az a célunk, hogy szakmai érvekkel alátámasztott tájékoztatást nyújtsunk, remélve, hogy az olvasottaknak köszönhetően a jövőben kevesebb madár kerül bajba.

Köszönjük együttműködésüket!