Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Madáretetők kihelyezése a kerület 20 helyszínén

Megkezdtük és a hét végére be is fejezzük a madáretetők kihelyezését a kerület 20 helyszínén. Újratöltésük az önkéntes lakók közreműködésével történik, illetve munkatársaink 10-14 naponta ellenőrzik, szükséges esetén megtöltik az etetőket.

Kapcsolódó galéria

madáretetés (1 kép)
1284412509.jpg
Megkezdtük és a hét végére be is fejezzük a madáretetők kihelyezését a kerület 20 helyszínén. Újratöltésük az önkéntes lakók közreműködésével történik, illetve munkatársaink 10-14 naponta ellenőrzik, szükséges esetén megtöltik az etetőket.

Az etetési időszak az első tartós fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, december elejétől március végéig, vagy akár április közepéig is eltarthat.

Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagynunk, mert a könnyű táplálékforrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet.

A téli madáretetés célja nem a madarak életben tartása, hanem a madarak közelünkbe csalogatása, aminek két oka van: a madarak látványa, közeli megfigyelhetősége rendkívül nagy élményt jelent a gyermekek és felnőttek számára egyaránt, illetve a madarak jelenléte biológiai védekezést jelent az általuk az etetőhely közelében összeszedett gyommagvaknak, rovar- és kisrágcsáló-kártevőknek köszönhetően.

A téli etetéssel szemben a kora tavaszi etetés azonban rendkívül fontos, hiszen ekkorra ürülnek ki az előző ősszel képződött természetes magraktárak, és még a növényi élet sem indul meg, amely táplálékkal szolgál a madarak számára.

Azáltal, hogy a fásszárúak virágba borulnak és megkezdődik a különböző növények újjáéledése, a fák és bokrok friss rügyei, levelei és hajtásai, a friss fűtakaró és a gyepszint virágzó lágyszárúi is kellő természetes táplálékbázist kínálnak a madaraknak, így már nincs szükség az etetőkre.

A késő tavaszi, nyári etetést az önfenntartó, egészséges populációk megóvása, fennmaradása érdekében kell kerülnünk. A szükségtelenül végzett nyári etetés infantilizálja az egyedeket, hozzászoktatja őket a táplálékbőséghez, így emberi beavatkozás nélkül életképtelenné válnak. Ezért arra kérjük Önöket is, hogy ebben az időszakban kerüljék az etetést, az egészséges madárpopuláció fennmaradása érdekében.

A téli és koratavaszi időszakban etethetjük őket kacsa-, liba- és sertéshájjal, sertés zsírszalonnával, faggyúval, főzéssel sótalanított étkezési szalonnával, cinkegolyóval, lágysajttal vagy vajtéglával, sótlan pisztáciával, fekete napraforgómaggal, magkeverékkel (cirokmag, fenyőmag köles, lenmag, fénymag, szezámmag), gyümölccsel (alma, körte, szőlő, csipke, kökény), dióval, fekete dióval, sótlan és nem pörkölt mogyoróval, földimogyoróval, muharral

Fontos azonban, hogy semmiképp se etessük őket kenyérrel, kenyérmorzsával, péksüteménnyel, tésztával, ropival, popcornnal, chipsszel, feldolgozott vagy húsipari termékekkel (sózott szalonna, szalámi stb.), nyers rizzsel és csontkukaccal.

Már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad, sőt talán mára már az is közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai közül sok számára Magyarország jelenti a telelőterületet, ezért is olyan gazdag a hazai téli madárvilág. Bár Magyarország klímája ma még lehetővé teszi, hogy a madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet, az évről évre ugyanarra a helyre kihelyezett etetők azonban nagy könnyebbséget és biztonságot jelentenek a környéken élő madaraknak, viszont csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük, akár az Önök segítségével, közreműködésével is.

Figyeljünk oda a madáretetési szabályokra, a madarak egészségmegőrzése érdekében!