Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Madár- és beporzó barát cserjesáv a Wein János parkban

A Wein János parkban, a játszótér mellett húzódó, elkerített ágyás felületen madár- és beporzó barát cserjesávot alakítunk ki.
6063186506.jpg
A Wein János parkban, a játszótér mellett húzódó, elkerített ágyás felületen madár- és beporzó barát cserjesávot alakítunk ki.

A cserjék méretükből (magasságukból és terjedelmükből) adódóan a port és a zajt jól szűrik, nagy zöldfelületet adnak. A játszótér mellett ez fontos, a gyerekek részére védettségérzetet nyújt, valamint mivel a terület minden oldalról lekerített az esetleges deviáns területhasználat is csökkenni fog.

A növényfajokat úgy válogattuk össze, hogy virágzásukkal, formájukkal esztétikus képet mutassanak, ugyanakkor a madarak számára fészkelő helyet is biztosítsanak.

A több hónapon keresztül virágzó fajtaválasztás a különböző időszakokban élő rovarfaunát is vonzza, táplálkozó és búvóhelyet biztosítva számukra. Ez a madarakkal együtt egy több lépcsős biotóp megteremtésére ad lehetőséget, a biodiverzitást jelentősen növelve.

A cserjesávba kiültetünk korai – tél végi - virágzású bangitát, tavasszal nyíló somot, gyöngyvirágcserjét, boglárkacserjét, nyáron szirmot bontó barátcserjét és nyári orgonát, valamint használunk lombjukkal és vesszőivel díszítő somokat is.

A korai bangita illatos virágai már tél végén szirmot bontanak, a csillagsom látványos nagy virágai tavasszal nyílnak, a tarkalevelű som és a vereslevelű som virágai kevésbé jelentőségteljesek, azonban leveleik díszesen pompáznak egész évben. Tavasszal egymást követve, egymással párhuzamosan nyílnak virágzó cserjéink; a gyöngyvirágcserje, a boglárkacserje, a jezsámen és a vöröslevelű rózsalonc. A nyáron szirmot bontó cserjék közül a három színben pompázó nyári orgona és a barátcserje kerül kiültetésre, amelyek vonzzák a beporzó rovarokat. A nyári orgonát a lepkék örömmel látogatják, a barátcserjének sok virága és sűrű ágrendszere rendkívül jó fészkelő helyet biztosít a kisebb madarak számára.