Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Gidófalvy Lajos utcai domb munkálatok

Megkezdődtek a Gidófalvy Lajos utcában, a lakótelepen található domb munkálatai.
4860231753.jpg
A lakótelep területét, valamint a környéket a 20. század elejéig katonai célokra használták, így maradt fenn a domb, amely alatt egy víztározó rejtőzik.

A dombra először 2008-ban építettünk támfalas teraszos növényágyásokat, amelyek körmart rönkökből voltak kirakva, azonban ezek időközben korhadásnak indultak és gyakran cserére szorultak. Az idei évben a domb teljes felújítása alkalmával éppen ezért is beton paliszád elemeket használunk támfalrögzítőként.

A beton támfal váz elkészült, jelenleg különböző földmunkálatokat végzünk. A tereprendezés során minőségi termőföldet rakunk le és gyommentesítjük a talajt, előkészítve azt a sziklakert kialakításához.

Augusztus végén a dombra felkerülnek a sziklák, majd az időjárás függvényében – mivel a túlzott meleg, csapadékhiányos idő nem kedvez a plántálásnak – megkezdjük a sziklakerti növények beültetését rézsűs kialakítással.

A domb napos oldalára a napfénykedvelő, szárazságtűrő növényeket ültetjük, míg az árnyékos oldalra a félárnyékos közeget jól tűrők kerülnek.
Főként évelőket telepítünk, lesz köztük azonban örökzöld is, hogy minél több évszakban pompázzanak a növényfajok.

Többek között varjúhájat, díszfüveket (pl, a csodaszép acélkék vagy kékesszürke levelű kék csenkeszt) jukka pálmát, lángvirágot, kúszó borókát, kövirózsaféléket, cickafarkféléket díszgyertya virágot és árvalányhajat ültetünk.

A domb teljes kialakítása tekintetében a fenntartható, valamint az energia- és víztakarékos megoldásra törekedtünk.