Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Egynyári virágbemutató és Kertbarát Séta

A Gyöngyösi sétányon tizenkilencedik alkalommal rendeztük meg az Egynyári virágbemutatót és most már hagyománykövetően a szakmai érdekességekkel, kertészeti praktikákkal, tanácsadással a Kertbarát séta programot.
6645304472.png
Az tavalyi év tavaszán bekövetkezett pandémiás helyzet, valamint a járványügyi vészhelyzetben elrendelt korlátozó intézkedések ellenére a kerület zöldterületeinek, fasorainak gondozását munkatársainkkal, szakmai partnereinkkel folyamatosan végeztük. Tettük ezt a feladatot oly módon, hogy a parkok megfelelő színvonalát megtartsuk, hiszen egy elhanyagolt, leépült zöldterületet senki sem lát szívesen, illetve sokkal nagyobb ráfordítással lehetett volna a vészhelyzeti intézkedések visszavonása után a köztereket ismét intenzív zöldterületté tenni.

A parkfenntartás keretében az idei évben is minden virágágyást kiültettünk május végén és azóta is folyamatos a növények ápolása, gondozása, késő őszig.

A tavaszi időszak komplex fenntartási munkáit a virágágyásokat körülölelő gyepfelületek karbantartásával kezdtük el. A tavaszi pázsitgereblyézés során a tél folyamán letapadt szennyeződéseket távolítottuk el alapos gereblyézéssel, amelynek során a gyep felső rétegének átmozgatásával javítottuk a szellőzését, így segítve a csapadékvíz könnyebb átjutását és a gyep megújulását.
Az egynyári növények kiültetését megelőzően vegyes színekben nyíltak az ágyásokba ősszel ültetett tavaszi hagymás- és kétnyári virágok, üde színfoltokat képezve kerületszerte.

Egynyári dísznövények ültetése


Május folyamán került sor az egynyári ágyások beültetésére. A folyamat a tavasszal virágzó tövek kiszedésével kezdődik, amelyet az ágyások előkészítése követ. Az előkészítés során több ponton talajvizsgálatot végeztünk a talaj ásványianyag-állapotának felmérése és az esetleges talajban élő betegségek kiszűrése és megelőzése érdekében.

A XIII. kerületben összesen 1.889 m2 felületen található virágágyás, jelentősebb, színes kavalkáddal találkozhatunk a Vizafogó sétányon (100 m2), a Béke téren (250 m2), a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (70 m2), a Gyermek téren (150 m2). Ezekbe a virágágyásokba összesen 19.199 darab virág került, széles fajtaválasztékból. A kerületben járva találkozhatunk begóniákkal, dáliákkal, díszfüvekkel, batátákkal, kakastaréjjal, díszdohánnyal, bojtocskákkal, kúpvirágokkal.

A virágkiültetést megelőzi a virágágyak talajának alapos előkészítése, mert az intenzív, folyamatos virágzás alapfeltétele, hogy megfelelő közegbe kerüljenek kiültetésre a virágok.

A növényeket a vegetációs időszakban folyamatosan öntözték, öntözik fenntartó, virágzást elősegítő tápanyagot juttattak, juttatnak ki, rendszeresen gyomlálták, gyomlálják és lazították, lazítják a talajt, hogy a biztosítsák a növények számára a megfelelő víz-levegő arányt a gyökérzónában.

2021-ban 40.887 tő egynyári növényt ültettünk a kerület virágágyásaiba, változatos fajtaösszetételben és különféle színekben.
A Gyöngyösi sétányt (1.043 m2) ebből 21.688 tő színes egynyári virág borítja. A kiültetett növények dugványról és magról szaporított tövek, a kiültetési tervek alapján történt a szaporítás.
A kiültetés tervezésénél szempont volt a színek harmóniája, adott esetben kontrasztos színek alkalmazása, amelyek kiemelik egymást. További fontos szempont volt az ökológiai igények figyelembevétele, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken más-más a fajtaösszetétel.
A díszítőérték kihasználása során alkalmaztunk levelükkel díszítő fajokat is, mint például az Ipomea batatas, amelyet hajnalkaként emlegetünk, valójában az édesburgonya színes levelű fajtája. Gumónevelésre hazai viszonyaink között ezek a fajták nem alkalmasak, viszont virágágyások magas díszítő értékkel bíró szereplői. Változatos levélmintájával és színével említésre érdemes a Coleus x hybrida díszcsalán is a sárgától a mélybordóig terjedő színpalettájával.

A megszokott és jó tűrőképességű városban alkalmazott fajták is felvonulnak, mint az egynyári begónia, a pistike, a rézvirág, a lepkevirág és a sétányrózsa színváltozatai.

A kiültetés befejeztével egészen őszig az ágyásokat rendszeresen, intenzíven tartjuk fent öntözéssel, tápoldatozással, gyomtalanítással, kapálással.

Tavalyi év folyamán 271 nm egynyári virágfelületet váltottunk fel biodiverz évelő kiültetéssel. A biodiverz növény kiültetések előnye a jó várostűrő képességükben rejlik. A klímatudatos szemléltet követése közterületeinken is elengedhetetlen fontosságú. A kiültetések során fontos szempont a növények vízigénye, minél alacsonyabb, annál kevesebb öntözést-, és kézi munkaerőt igényel, így fenntartásuk költséghatékonyabb, mint egy nagy vízfelhasználású, nagy munka igényű egynyári ágyás fenntartása. Az évelő növények egész évben díszei az ágyásoknak. Virágzási idejük hosszú, jól váltják egymást az ágyásban, rengeteg színben pompáznak, és vannak fajok melyek levelükkel is díszítenek. Az ágyáskép télen sem lesz sivár a biodiverz ágyások esetében, mert sok közülük örökzöld lombú vagy ősszel lombja színesedik, a terméseik télen is díszítenek, illetve vannak olyan fajok amelyek már egészen korán – január, februárban – szirmot bontanak.

Vadvirágos rét


Több éve rendszeresen találkozhatunk a vadvirágos ágyásokkal a XIII. kerületben. Az idei évben 3 ágyásban alkalmazzuk a vadvirágos rét magvetéssel történő kialakítását. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások kisebb költségigénnyel tarthatók fent, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodunk róluk. A tavalyi kísérleti virágkeverékek közül legsikeresebbnek a holland keverék bizonyult, így a Gyöngyösi sétányon ezzel találkozhatunk három ágyásban, három különböző színvilágú keverékkel.

Ősszel

Az ősz beköszöntével, a korábbi években megszokott módon, nem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét kétnyári dísznövényeket ültetünk, százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

Kertbarát séta

Az Egynyári virágbemutató egyben szakmai fórum is, amelyre meghívtuk a kerület lakóit, a kertész szakma képviselőit, a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázat és az Udvarzöldítés Pályázat résztvevőit, továbbá a kerületben zöldterületgondozást, örökbefogadást vállaló lakosokat azért hogy egymás között, vagy a szakemberekkel kicserélhessék tapasztalataikat, megosszák egymással kertészeti sikereiket, élményeiket.