Kezdőlap AngyalZÖLD+Hírek
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Hírek

Veszélyeshulladék-gyűjtési akció

3347483233.jpg
Az illegális hulladéklerakás megelőzése és környezetünk védelme érdekében a XIII. Kerületi Önkormányzat október 1-jén, a kerület 8 helyszínén ismételten veszélyeshulladék-gyűjtést szervez a XIII. kerületi háztartásokban felhalmozódott, különleges kezelést igénylő maradványanyagok leadására.

Csángó lakótelep komplex zöldfejlesztés utolsó szakaszának átadása

0224653539.jpg
Tegnap délelőtt átadtuk a lakosság részére a Csángó lakótelep komplex zöldfejlesztéssel megújított közterületeit. A beruházás több ütemben zajlott 2021 és 2022 között: a kivitelezés első szakasza idén februárban zárult, amikor a kutyafuttatókat, majd a Lehel utca 22. és 24. szám közötti, valamint a Csángó utca 30-36. és a Lehel utca 22. közötti zöldfelületet vehette birtokba a lakosság; végül tegnap (08.30-án) átadtuk a játszóteret és környékét is az itt élők számára.

Debreceni park átadó

5292083525.jpg
A múlthéten elkészült a Debreceni park, amelynek megnyitó ünnepségét a mai napon tartottuk meg. A parkot dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere nyitotta meg és mesélt a park történetéről és a jelenlegi fejlesztésekről.

Jubileumi egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

9759468958.jpg
A Gyöngyösi sétányon 20. alkalommal rendeztük meg ma az egynyári virágok bemutatóját. Idén a kerületi közterületekre – élénk színfoltokat képezve – több mint 28 ezer egynyári virág került, széles fajtaválasztékból. Ebből több mint 21 ezer tő egynyári virág borítja a Gyöngyösi sétány több mint ezer négyzetméternyi területét a különböző alakzatokban kiültetett, változatos színű ágyásokban: az ültetést szakemberek tervezték, végezték, ők is ellenőrzik a növények állapotát. A virágbemutató a kerületi lakóknak egyben szakmai fórum is volt, amelyre eljöttek a kertészszakma képviselői, és azok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek.

Megkezdődnek a Csanády utca zöldsétány kialakítási munkálatai

8261334380.png
Június 27-én megkezdjük a Csanády utca zöldsétány kialakítási munkálatait, az ökologikus fejlesztés október végéig megvalósul. Az útpályafelújítást június 27. és augusztus 31. között végezzük, így ebben az időszakban útlezárásokra kell számítani. Szeptember 1. és október 30. között zöldfelület fejlesztési munkálatokat végzünk, ebben az időszakban az útpálya már járható lesz, a járdán és a növénykazettákban folyó munkálatok miatt előfordulhat a gyalogosforgalom korlátozása, terelése.

Kaszálási munkálatok a kerületben

5843067601.jpg
A kis traktorok és a szélezőkaszák napközben gyakorlatilag megállás nélkül dolgoznak, ahogy a kaszálékot gyűjtő munkatársaink is. A hét minden napján több mint 80 munkatársunk végzi a kaszálást és a kaszálék gyűjtését, mellettük további 80-100 kollégánk ültet, kapál, sarabol, öntöz és takarít nap, mint nap.

Hódok hazánkban, hódok a kerületben

6489908054.jpg
Néhány évvel ezelőtt elkezdtek hazánkba visszatérni az őshonos hódok, jelenlétüktől azonban elszoktunk, ezért ismét meg kell tanulnunk együtt élni velük. Kerületünkben főként a Marina parton, illetve a Népsziget területén találkozhatunk velük, többnyire azonban csak áthaladnak, nem folyamatos az itt tartózkodásuk. Elsőre a hódok kapcsán sokkal több kártékony hatást tapasztalunk, mint hasznosat, többek között azonban elősegítik a vizek öntisztulását, növelik a biodiverzitást a vizes élőhelyek kialakítása révén, valamint sok esetben javítják az élőhelyek állapotát.

A Csángó lakótelep kutyafuttatóinak és zöldterületeinek átadása

2134129042.jpg
A mai napon átadtuk a kutyusok és gazdáik részére a Csángó lakótelep kutyafuttatóit. A futtatókba új dog agility eszközöket (szlalom pályákat, rámpákat, kutyaalagutakat) telepítettünk, bővítettük a kutyahomokozót, kihelyeztünk 2 db kutyaitatós ivókutat, konstruktív hulladék- és ebürülékgyűjtő-edényeket, valamint a gazdik kényelme érdekében összesen 10 db padot és 11 db konstruktív ülőkét helyeztünk el. A jövőhét folyamán pedig – a földmunkák befejezését követően – átadjuk a Lehel utca 22-24., valamint a Csángó utca 30-36. és a Lehel utca 22. közötti területrészeket is.

Vízimadarak etetésének tilalmára hívjuk fel a figyelmet

3129560253.jpg
Társaságunk fontos témára szeretné felhívni a lakosság figyelmét, ezért 20 helyszínen táblákat helyeztünk el a kerület különböző vízpart közeli helyszínein, amelyeken a vízimadarak etetésével kapcsolatos tudnivalókat tüntetjük fel. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy semmiképp se etessük a vízimadarakat, ugyanis életmódjuk és téli túlélési szabályaik alapjaiban térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól.

Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat 2021

7111635876.jpg
Az idén tizenkilencedik alkalommal hirdettük meg a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot (LZVP), amelyen 145 társasházat és lakásszövetkezetet díjaztunk, velük összesen csaknem 18 millió forintért kötöttünk szerződést a zöldfelületek gondozására, ami közel 119.000 nm-t jelent.

Őszi faültetési akció

0997848857.jpg
November 8-án elkezdődött az őszi faültetési akciónk és várhatóan december 31-ig elültetjük mind a 173 helyszínen a 270 faegyedet.