Kezdőlap AngyalZÖLD+Aktuális fejlesztések
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális fejlesztések

A Vizafogó lakótelep „Udvaros házak” közparki fejlesztése

A hét folyamán megkezdődik a Vizafogó lakótelep „Udvaros házak” közparki fejlesztése, amelyet előzetes lakossági egyeztetések, workshopok szerint készült koncepciótervek alapján valósítunk meg.
7204302216.png
A hét folyamán megkezdődik a Vizafogó lakótelep „Udvaros házak” közparki fejlesztése, amelyet az előzetes lakossági egyeztetések, workshopok szerint készült koncepciótervek alapján valósítunk meg.

A Vizafogó lakótelep „Udvaros házak” közparki fejlesztésének célja, egyedi karakterrel, belső tartalommal megtöltött rekreációs terek, színvonalas zöldfelületek, kortárs közösségi felület létrehozása, elsősorban a helyben élő lakosság számára.

Az udvarok megújítási folyamatának központi elemei:

- a gyalogos burkolatok felújítása,
- a szórt burkolatok csökkentése,
- a zöldfelületek növelése,
- valamint a pihenőterületek és aktív rekreációs szabadterek rendezése.

A megújítás az Udvaros Házak tömbbelsőinek szabadtereit, zöldfelületeit, az épületek közötti felszíni parkolókat, valamint a tömbök meghatározott előkerti, utcákkal csatlakozó részeit érinti.

• Teljes mértékben megújulnak a zöldfelületek.
• Az egyes udvarokat azonos szellemben és anyaghasználattal, valamint egységes szabadtér-építészeti minőséggel valósítjuk meg, emellett azonban mind külön karaktert kap majd, amelyet a berendezések/növényalkalmazás színtematikájával is erősítünk.
• Minőségi rekreációs zöldfelületek és szabadterek megalkotása.
• A meglévő fákat megőrizzük és kezeljük, fát kizárólag abban az esetben vágunk ki, amennyiben rossz egészségi, vagy esztétikai állapotban van.
• A fényviszonyoknak megfelelően ültetünk növényzetet a területre: cserjefelületeket, talajtakarókat, alacsonyra növő virágzó cserjefajokat, évelőket és díszfüveket alkalmazunk.
• A növényszelekció meghatározásakor fontos szempont a biodiverzitás, az udvar színtematikájának erősítése, valamint, hogy minél nagyobb legyen a honos növények aránya. A terület átláthatósága érdekében a magas cserjefajokat kerüljük.

1. UDVAR / BORDÓ TÖMB (1133 Budapest, Pannónia utca 97-107.)

Az udvaron keresztül való áthaladás a parkoló és a Révész utca között jelenleg is biztosított, egy szórt burkolatú, helyenként erősen gyomosodott átkötő sétányon keresztül.

A megújítás nagymértékben növeli majd a terület használati értékét, fejleszti annak zöldfelületeit és színesíti a növényállományát.

A lakossági fórumok tapasztalatait összegezve, és a felmerült igények ésszerű osztályozása után a tervezett kialakítást az 1. udvarba a következő funkciókkal valósítjuk meg:

A fősétányra magas minőségű kiselemes térkő burkolatot helyezünk el. Az alsóbbrendű kerti utakat stabilizált műgyantás vízáteresztő burkolattal és stabilizált szórt vízáteresztő burkolattal építjük meg. A burkolatot beton kerti szegéllyel, a szórt felületeket pedig fémszegéllyel választjuk el.

Az átvezető fősétányról belső íves vonalvezetésű feltáró sétaúton keresztül jutunk el a játszótérre, ahol az áthelyezett hinta és a homokozó mellett rugós játékok, körhinta, forgó és csúszda is helyet kap a játszótéren.

Az udvarban fa ülőfelületű támlás padokat, körpadot, valamint fedett/zárt hulladékgyűjtőket helyezünk ki.

2. UDVAR / PIROS TÖMB (1133 Budapest, Párkányutca 1-11.)

A lakossági vélemények figyelembevételével a kültéri fitneszpark és a meglévő homokozó helyén egy komplexebb, színesebb programmal kiegészített játszóteret építünk ki. Ezekre a felületekre esésvédő gumiburkolatot készítünk, a játszótérre áthelyezzük a hintát és a homokozót, mellé pedig trambulin, rugós játékok, forgó, ülőke és függőágy is kerül.

3. UDVAR / KÉK TÖMB (1133 Budapest, Párkány utca 13-23.)

Magasabb a szórt burkolatú felületek aránya.

Az udvar legnaposabb részét a játszótéri funkció foglalja el, a többi területen meglehetősen sűrű a faültetés.

A lakossági fórumok tapasztalatait összegezve, és a felmerült igényeket ésszerűen osztályozva a tervezett kialakítás a 3. udvarba a következő funkciókat javasolja.

Szilárd burkolatú átvezető sétányt alakítunk ki.

Az udvarra az átvezető fősétányon át, a körbejáró stabilizált burkolatú utakra, majd a belső íves vonalvezetésű feltáró sétaútra jutunk, amelyről a jelenlegi homokozó helyén kialakított komplexebb játszótér lesz elérhető. A burkolt felületek arányát a játszótér és a hinta egy térre szervezésével csökkentettük, az öntött esésvédő gumiburkolat színei az udvar színtematikáját erősítik. A játszótéren hinta, rugós játékok, forgó, fészekhinta, homokozó és mászókás csúszda (tűzoltó csővel és hálóval) teszi élvezetessé a teret. Új funkcióként jelenik meg a Kék Tömbben az „Idősek kertje” elnevezésű felület, amely sakkasztalaival, pihenőfelületeivel a környéken lakó, akár idősebb korosztály számára is kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Ebben az udvarban a kedvezőbb benapozottsági viszonyok miatt nagyobb gyepfelületeket telepítünk.

4. UDVAR / ZÖLD TÖMB (1133 Budapest, Párkány utca 25-35.)

Magasabb a szórt burkolatú felületek aránya.

Az udvarra az átvezető fősétányon át, a körbejáró stabilizált burkolatú utakra, majd a belső íves vonalvezetésű feltáró sétaútra jutunk, amelyről a jelenlegi homokozó helyén kialakított komplexebb játszó- és pihenőterület lesz elérhető; padokkal, hintával, homokozóval, forgóval, markolóval és gólyalábas játszóeszközzel. A burkolt felületek arányát a köríves alaprajzú játszótér és a hinta egy térre szervezésével racionalizáljuk, az öntött esésvédő gumiburkolat színválasztása az udvar színtematikáját erősíti. Új funkcióként jelenik meg a Zöld Tömbben a belső, íves sétaút déli részéhez csatlakozó kültéri fitneszpark, amely berendezéseivel több korosztály számára nyújthatnak majd kikapcsolódási lehetőséget.

5. PARKOLÓK

1133 BUDAPEST, DRÁVA - PÁRKÁNY - SÜLLŐ UTCA - ESZTERGOMI ÚT

Parkoló 1.: A Dráva utcai lakótömb es az I. udvar közötti felszíni parkoló

Célunk a zöldfelületek rendezése, növelése és minőségi megújítása, a zöldfelületekben cserjéket-, talajtakarókat és évelőket telepítünk.

A parkolóban forgalomtechnikai változás nem történik.

Parkoló 2.: A II. es III. udvar közötti felszíni parkoló (szabályozásilag az Esztergomi út része)

Célunk az udvarok közötti átjárhatóság megteremtése, a parkoló jobb funkcionális működése és a zöldfelület védelme. A védelem érdekében a központi zöldkazettákat burkoljuk. Az átkötő sétány meghosszabbításaként, a sétánnyal megegyező anyaghasználatú, kiselemes térkővel rakott burkolatot készítünk.

Az üres fahelyekre pótoljuk vagy újonnan telepítünk fákat.

A parkolóban forgalomtechnikai változás nem történik.

A parkolóhelyek száma és pozíciója a jelenlegi állapothoz képest nem változik.

Parkoló 3.: A III. es IV. udvar közötti felszíni parkoló (szabályozásilag a Véső utca része)

Az átkötő sétány meghosszabbításaként, a sétánnyal megegyező anyaghasználatú, kiselemes térkővel rakott burkolatot készítünk. Ennek célja többek között a parkoló jobb funkcionális működésének elősegítése és az áttaposások kialakulásának elkerülése.

A parkolóban forgalomtechnikai változás nem történik.

Parkoló 4.: A IV. udvar északi oldalán található felszíni parkoló (szabályozásilag a Süllő utca része)

A parkolóban jelentős fasori fejlesztést hajtunk végre, a középső zöldfelület északi oldalára egy újonnan telepített fasor kialakítását valósítjuk meg.

A parkolóban forgalomtechnikai változás nem történik.

Parkoló - Dráva utca 5.: A Dráva u. 5. szám alatti lakótömb déli oldala

A terület esztétikussága és rendezettsége érdekében kibővítjük az épületek felé eső zöld növénykazettákat, amelyek új szegélyt is kapnak. Ez a meglévő burkolat helyenkénti felszedésével és visszaburkolásával jár, ezzel azonban rendezettebb hatást, valamint a zöldfelületek növekedését is elérjük.
A Dráva utca felőli gyepes-fás terület változatlanul marad, az épületek oldalán levő zöldfelületek esetében azonban fásítjuk a parkolót, valamint bővítjük a cserjeállományt.

Forgalomtechnikai változás nem történik, a parkolóhelyek száma és pozíciója a jelenlegi állapothoz képest nem változik.

6. ELŐKERTEK

1133 BUDAPEST, DRÁVA - PÁRKÁNY - SÜLLŐ UTCA - ESZTERGOMI ÚT

A lakótömbökhöz tartozó előkertek fejlesztése az Esztergomi úton végig, valamint a Révész utca és a Pannónia rövidebb szakaszát érinti (1. udvar és a parkolókat övező rész)

Célunk az előkertek zöldfelületeinek, növényállományainak színesítése. Alacsonyan növő cserjefajokat, valamint évelőket és díszfüveket ültetünk a területre.

A területen automata öntözőrendszer nem épül ki, a növényeket kézzel locsoljuk majd.