XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

KezdőlapUgrás a tartalomhozAlapértelmezett verzió

Ön jelenleg itt jár:
AngyalZÖLD+Aktuális fejlesztések
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális fejlesztések

A vizafogói "Udvaros házak" közparki felújítása

A XIII. Kerületi Önkormányzat a lakossági vélemények és igények alapján készíti elő a Vizafogó lakótelep "Udvaros házak" zöldterületi felújítását. Kérjük, hogy a közvetlenül érintett lakosság, lakóközösségek véleményüket, javaslataikat küldjék meg online véleményező felületünkre, hogy azokat összesítve határozhassuk meg a fejlesztés pontos tartalmát.
0102196111.jpg
Javaslataikat a következő véleményező felületen tudják elküldeni: https://forms.gle/gKZXgdk8SDgv9qva8

A Vizafogó lakótelep „Udvaros házak” közparki fejlesztésének célja, egyedi karakterrel, belső tartalommal megtöltött rekreációs terek, színvonalas zöldfelületek, kortárs közösségi felület létrehozása, elsősorban a helyben élő lakosság számára.
Az udvarok megújítási folyamatának központi elemei:
- a gyalogos burkolatok felújítása,
- a szórt burkolatok csökkentése,
- a zöldfelületek növelése,
- valamint a pihenőterületek és aktív rekreációs szabadterek rendezése.

Az udvarokra két lehetséges változat került kidolgozásra. Az „A” jelű változat minden esetben a kisebb léptékű, a „B” jelű változat pedig a nagyobb léptékű beavatkozást, felújítási elképzeléseket mutatja be.

I. UDVAR - Bordó-Zöld tömb (Pannónia utca 97-107).

Koncepcióterv „A”
A tervváltozat alapvetése a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája átalakul és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó, fő gyalogos útvonal egyenes vonalvezetésűvé válik, és a gyöngykavics-burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Az épületek belső oldala előtt végig futó mellékútvonal gyöngykavics-burkolata helyett stabilizált szórt burkolat (pl. tömörített zúzottkő) került a tervbe. A meglévő funkciók rendezésre kerülnek (pl. játszószerek csoportosítása) és új játszótéri eszközök kerülnek elhelyezése, a lakossági igények szerint. A burkolt terek új formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A kertbe nem kerülnek be alsóbbrendű, feltáró útvonalak. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

Koncepcióterv „B”

Ahogy az „A” tervváltozat esetében, a „B” verzió alapvetése is a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája erőteljesen módosul, és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó egyenes vonalvezetésű gyalogos sétány a meglévő gyöngykavics-burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Ugyanakkor a tervezett sétány egyenes nyomvonala mellett, új, íves vonalvezetésű sétaútvonalak alakulnak ki, a meglévő növényállomány figyelembevételével. A vízáteresztő, szórt burkolatú íves sétányok barangolásra hívnak, ezekre fűződnek fel a különböző funkciók (játszótér, opcionális fitnesz park, csendes pihenő). A kert koros ezüstjuhar fájának törzse köré körpad kerül, ami így nagyszerű, árnyas pihenőhellyé változik. A játszótérterület új játékokkal egészül ki: hagyományos, vagy fészekhintával, rugós-, egyensúlyozó- és mászóeszközökkel. Opcionálisan kültéri fitnesz elemeket és közösségi haszonkertet is tartalmaz a „B” tervváltozat. A burkolt terek új formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A területre új, korszerű padok és hulladékgyűjtők kerülnek kihelyezésre. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

II. UDVAR - Piros tömb (Párkány utca 1-11.)


Koncepcióterv „A”

A tervváltozat alapvetése a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája nem változik meg nagy mértékben, de jobban szervezetté válik és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó, egyenes vonalvezetésű fő gyalogos útvonal megtartásra kerül, és a gyöngykavics-burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Az épületek belső oldala előtt végigfutó mellékútvonal gyöngykavics-burkolata helyett stabilizált szórt burkolat (pl. tömörített zúzottkő) került a tervbe. A meglévő funkciók rendezésre kerülnek (pl. játszószerek csoportosítása), új játszótéri eszközök kerülnek elhelyezése, a lakossági igények szerint. A burkolt terek egymással való kapcsolata megváltozik, szervesebb lesz. A teresedések új formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A kertbe nem kerülnek be alsóbbrendű, feltáró útvonalak. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

Koncepcióterv „B”

Ahogy az „A” tervváltozat esetében, a „B” verzió alapvetése is a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája erőteljesen módosul, és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó egyenes vonalvezetésű gyalogos sétány a meglévő gyöngykavics burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Ugyanakkor a tervezett sétány egyenes nyomvonala mellett, új, íves vonalvezetésű sétaútvonalak alakulnak ki, a növényállomány figyelembevételével. A vízáteresztő, szórt burkolatú íves sétányok barangolásra hívnak, ezekre fűződnek fel a különböző funkciók (játszótér, opcionális fitnesz park, csendes pihenő). A játszótérterület új játékokkal egészül ki: hagyományos, vagy fészekhintával, rugós-, egyensúlyozó- és mászóeszközökkel. Opcionálisan kültéri fitnesz elemeket is tartalmaz a „B” tervváltozat. A burkolt terek új, organikusabb formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A területre új, korszerű padok és hulladékgyűjtők kerülnek kihelyezésre. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

III. UDVAR - Kék tömb (Párkány utca 13-23.)


Koncepcióterv „A”
A tervváltozat alapvetése a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája nem változik meg nagy mértékben, de jobban szervezetté válik és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó, egyenes vonalvezetésű fő gyalogos útvonal megtartásra kerül, és a gyöngykavics burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Az épületek belső oldala előtt végig futó mellékútvonal gyöngykavics-burkolata helyett stabilizált szórt burkolat (pl. tömörített zúzottkő) került a tervbe. A meglévő funkciók rendezésre kerülnek (pl. játszószerek csoportosítása), új játszótéri eszközök kerülnek elhelyezése, a lakossági igények szerint. Az északi oldalon egy nagy határolt burkolt tér jön létre. Az útvonalak és teresedések új formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A kertbe nem kerülnek be alsóbbrendű, feltáró útvonalak. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

Koncepcióterv „B”

Ahogy az „A” tervváltozat esetében, a „B” verzió alapvetése is a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája erőteljesen módosul, és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó egyenes vonalvezetésű gyalogos sétány a meglévő gyöngykavics-burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Ugyanakkor a tervezett sétány egyenes nyomvonala mellett, új, íves vonalvezetésű sétaútvonalak alakulnak ki, a növényállomány figyelembevételével. A vízáteresztő, szórt burkolatú íves sétányok barangolásra hívnak, ezekre fűződnek fel a különböző funkciók (játszótér, opcionális idősek kertje, csendes pihenő). A játszótérterület új játékokkal egészül ki: hagyományos, vagy fészekhintával, rugós-, egyensúlyozó- és mászóeszközökkel. A „B” tervváltozat opcionálisan sakkasztalokkal ellátott idősek kertjét is tartalmaz. A burkolt terek új, organikusabb formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A területre új, korszerű padok és hulladékgyűjtők kerülnek kihelyezésre. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

IV. UDVAR - Zöld tömb (Párkány utca 25-35.)


Koncepcióterv „A”
A tervváltozat alapvetése a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája nem változik meg nagy mértékben, de jobban szervezetté válik és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó, egyenes vonalvezetésű fő gyalogos útvonal megtartásra kerül, és a gyöngykavics-burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Az épületek belső oldala előtt végig futó mellékútvonal gyöngykavics-burkolat helyett stabilizált szórt burkolat (pl. tömörített zúzottkő) került a tervbe. A meglévő funkciók rendezésre kerülnek (pl. játszószerek csoportosítása), új játszótéri eszközök kerülnek elhelyezése, a lakossági igények szerint. Az északi oldalon hosszú, íves körpaddal határolt burkolt tér jön létre. Az utak, teresedések új formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A kertbe nem kerülnek be alsóbbrendű, feltáró útvonalak. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.

Koncepcióterv „B”
Ahogy az „A” tervváltozat esetében, a „B” verzió alapvetése is a meglévő zöldfelületek és a fák védelme. A meglévő faállomány egészségi kezelése javasolt, kizárólag azok a növények kerülhetnek kivágásra, amelyek rossz egészségi állapotúak. Fő tervezési célkitűzés a zöldfelületek növelése és a gyöngykavics-burkolat csökkentése. Az udvar alaprajzi struktúrája erőteljesen módosul, és funkcionális fejlesztésen esik át. Az udvaron áthaladó egyenes vonalvezetésű gyalogos sétány a meglévő gyöngykavics-burkolat helyett esztétikus térkőburkolatot kap. Ugyanakkor a tervezett sétány egyenes nyomvonala mellett, új, íves vonalvezetésű sétaútvonalak alakulnak ki, a növényállomány figyelembevételével. A vízáteresztő, szórt burkolatú íves sétányok barangolásra hívnak, ezekre fűződnek fel a különböző funkciók (játszótér, opcionális fitnesz park, csendes pihenő). A játszótérterület új játékokkal egészül ki: hagyományos, vagy fészekhintával, rugós-, egyensúlyozó- és mászóeszközökkel. Opcionálisan kültéri fitnesz elemeket is tartalmaz a „B” tervváltozat. A burkolt terek új, organikusabb formát, szegélyeket és burkolatot kapnak. A területre új, korszerű padok és hulladékgyűjtők kerülnek kihelyezésre. Biodiverz zöldfelületek, azaz vegyes évelő és díszfű kiültetések, levelükkel vagy virágzásukkal díszítő alacsony cserjék kerülnek kiültetésre. A változat az előkertek általános rendezését javasolja, a zöldfelületekben lévő növényzet megújításával, a faállomány fenntartásával és kiegészítésével.