Kezdőlap AngyalZÖLD+Aktuális fejlesztések
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális fejlesztések

A Csángó utcai lakótelep közparki fejlesztése

A XIII. Kerületi Önkormányzat a 2019-ben megtartott lakossági workshopok és egyeztetések alapján készítette el a lakótelep (Hun utca - Lehel utca - Csángó utca - Tüzér utca által határolt tömb) közparki felújításának koncepcióterveit 2 változatban. Várjuk a lakossági véleményeket a koncepciótervekkel kapcsolatban, hogy a terveket ezek figyelembevételével véglegesítsük. Kérjük, észrevételeiket a kornyezet{kukac}kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címre megküldeni szíveskedjenek.
9427706675.jpg
A koncepciótervek kidolgozásakor egyaránt figyelembe vettük a jelenleg gyakorlatban lévő tervezési elveket és a lakossági észrevételeket. Terveinkkel korunk elvárásainak megfelelő minőségi közösségi zöldterületet kívánunk kialakítani.

A gyalogos közlekedés hiányosságainak pótlásán túl a két terv növelni kívánja a lakóközösség szabadtéri pihenésének lehetőségeit. Új növénykiültetések, utcabútorok és pihenőhelyek kialakításával fejlesztjük a szabadtéri kikapcsolódás lehetőségeit. Fák telepítésével, valamint vízáteresztő burkolat alkalmazásával területet borító lombtömeg növelését tervezzük, ami a talaj vízellátását és a terület hőviszonyait egyaránt pozitívan befolyásolja.

Az elkészült két tervváltozat közötti lényegi különbség a burkolt felületek nagyságának eltérése.
A „B" változat kutyafuttatóinál a szélsőségesebb időjárási viszonyoknál is jól használható stabilizált szórt burkolat kialakítását javasoljuk. Ezeket a területeket az „A” változatnál gyepesítenénk.

A „B” változat további, gyalogos közlekedésre alkalmas burkolatokat és utcabútorok telepítését javasolja, így a Lehel utcai lakótömbök (22-es és 24-es) között elterülő zöldfelületen a Csángó utcát bekapcsoló gyalogút, valamint ülőkockákkal ellátott pihenőrész kerülhet kialakításra.

Az „A” változat két ivókútját és két kutyaitatóját egy kis csobogó, vízarchitektúra kialakításával egészíti ki a „B” változat. Mindkét koncepció látványos, szabadban tartózkodásra alkalmas beton térelemekkel telepített pihenőteret kínál a parkhasználóknak.

A tervekben jelentős mennyiségű (fásszárú, cserje, évelő) növényzet telepítését szerepeltetjük, amelyek a terület egyedi látványát, tagolását és ökológiai minőségét javítják. Az „A” változat esetében elsősorban a meglévő zöldfelületek megtartása, fejlesztése a cél, míg a „B” koncepcióban több, új évelő ágyás kerülhet kialakításra.

A játszótér esetében a használható régi játékok mellett számos új elem is megjelenik. Az „A” koncepció játszóeszközei mellett a „B” koncepció további játékokkal egészülhet ki, mint a csúszda, valamint egy kisebb homokozó is helyet kapnak a tervekben.