Kezdőlap AngyalZÖLD+Aktuális fejlesztések
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális fejlesztések

Embermentők szoborállítás a környezet rendezésével, fejlesztésével

A XIII. Kerületi Önkormányzat Az Élet Menete Alapítvány együttműködésében szoborállításra kerül sor a Pozsonyi úti református templom Duna felőli zöldterületén.
8887536829.jpg
A szoborállítással emléket szeretnénk állítani azoknak az embereknek, akik a II. világháborúban életük kockáztatásával zsidó embereket mentettek meg a pusztulástól. A helyszínválasztás indoka, hogy Bereczky Albert, a templom egykori lelkipásztora, sok ezer emberi lelket és életet mentett meg a templomban a II. világháború alatt. Emlékét tábla jelöli a templom homlokzatán.

A nonfiguratív emlékmű alkotója Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész.

Az emlékmű finanszírozója Az Élet Menete Alapítvány. A XIII. Kerületi Önkormányzat a területet és a területrendezés költségét biztosítja. A zöldterület rendezés során az alábbi feladatokat végezzük el:

- 2 db fa kivágására kerül sor növényegészségügyi okból, helyettük 3 db hársfát, 2 db madárberkenyét és 1 db díszcseresznyét ültetünk.
- a szobor láthatóságának biztosítására 12 méter hosszon hibiszkusz sövényt kellett kivágnunk. Pótlásaként 10 m2 biodivezr évelő ágyást telepítünk a Gogol utcánál.
- a Gogol utca és az Garam utcák között, a korábbi áttaposás helyén gyalogos burkolatot alakítunk ki. A gyalogosburkolat a Gabriel García Márquez park és a Duna terasz irányába biztosít gyalogos kapcsolatot.
- a gyalogos burkolatot 25 méter hosszon vegyes cserje kiültetés kíséri.
- 4 db pihenő padod, 2 db kerékpártámaszt és 2 db hulladékgyűjtőt helyezünk ki a látogatók kiszolgálására.

Beruházás bonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Tervező: Lépték Terv Stúdió Kft.
Kivitelező: Parkfenntartó Kft.
Parképítési kivitelezési határidő: 2020. április 19.
Szobor installáció kihelyezés: 2020. április 19.
Szobor kihelyezés: 2020. július 1.