XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

KezdőlapUgrás a tartalomhozAlapértelmezett verzió

Ön jelenleg itt jár:
AngyalZÖLD+
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

AngyalZÖLD+

Kaszálási munkálatok a kerületben

5843067601.jpg
A kis traktorok és a szélezőkaszák napközben gyakorlatilag megállás nélkül dolgoznak, ahogy a kaszálékot gyűjtő munkatársaink is. A hét minden napján több mint 80 munkatársunk végzi a kaszálást és a kaszálék gyűjtését, mellettük további 80-100 kollégánk ültet, kapál, sarabol, öntöz és takarít nap, mint nap.

Gyöngyösi utca faápolási munkálatok

3783923110.jpg
A hét folyamán megkezdődik a Gyöngyösi utca Váci út - Göncöl utca közötti szakaszának gallyazása, amelyre május 21., 22. és 28-án kerül sor. Három szakaszban (Váci út - Madarász Viktor utca, Madarász Viktor utca - Tomori utca és Tomori utca - Göncöl utca) folynak majd a munkálatok, amely során szakaszonként 3 db kosaras (22, 24 és egy 26 m-es) autóval és két darálógéppel dolgozunk. A munkavégzés alatt a BKK busz közlekedik az adott útszakaszon, viszont személyautók nem hajthatnak be és nem parkolhatnak a területen.

Hódok hazánkban, hódok a kerületben

6489908054.jpg
Néhány évvel ezelőtt elkezdtek hazánkba visszatérni az őshonos hódok, jelenlétüktől azonban elszoktunk, ezért ismét meg kell tanulnunk együtt élni velük. Kerületünkben főként a Marina parton, illetve a Népsziget területén találkozhatunk velük, többnyire azonban csak áthaladnak, nem folyamatos az itt tartózkodásuk. Elsőre a hódok kapcsán sokkal több kártékony hatást tapasztalunk, mint hasznosat, többek között azonban elősegítik a vizek öntisztulását, növelik a biodiverzitást a vizes élőhelyek kialakítása révén, valamint sok esetben javítják az élőhelyek állapotát.

A Csángó lakótelep kutyafuttatóinak és zöldterületeinek átadása

2134129042.jpg
A mai napon átadtuk a kutyusok és gazdáik részére a Csángó lakótelep kutyafuttatóit. A futtatókba új dog agility eszközöket (szlalom pályákat, rámpákat, kutyaalagutakat) telepítettünk, bővítettük a kutyahomokozót, kihelyeztünk 2 db kutyaitatós ivókutat, konstruktív hulladék- és ebürülékgyűjtő-edényeket, valamint a gazdik kényelme érdekében összesen 10 db padot és 11 db konstruktív ülőkét helyeztünk el. A jövőhét folyamán pedig – a földmunkák befejezését követően – átadjuk a Lehel utca 22-24., valamint a Csángó utca 30-36. és a Lehel utca 22. közötti területrészeket is.

Vízimadarak etetésének tilalmára hívjuk fel a figyelmet

3129560253.jpg
Társaságunk fontos témára szeretné felhívni a lakosság figyelmét, ezért 20 helyszínen táblákat helyeztünk el a kerület különböző vízpart közeli helyszínein, amelyeken a vízimadarak etetésével kapcsolatos tudnivalókat tüntetjük fel. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy semmiképp se etessük a vízimadarakat, ugyanis életmódjuk és téli túlélési szabályaik alapjaiban térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól.

Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat 2021

7111635876.jpg
Az idén tizenkilencedik alkalommal hirdettük meg a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot (LZVP), amelyen 145 társasházat és lakásszövetkezetet díjaztunk, velük összesen csaknem 18 millió forintért kötöttünk szerződést a zöldfelületek gondozására, ami közel 119.000 nm-t jelent.

Őszi faültetési akció

0997848857.jpg
November 8-án elkezdődött az őszi faültetési akciónk és várhatóan december 31-ig elültetjük mind a 173 helyszínen a 270 faegyedet.

Madáretetők kihelyezése a kerület 20 helyszínén

1284412509.jpg
Megkezdtük és a hét végére be is fejezzük a madáretetők kihelyezését a kerület 20 helyszínén. Újratöltésük az önkéntes lakók közreműködésével történik, illetve munkatársaink 10-14 naponta ellenőrzik, szükséges esetén megtöltik az etetőket.

Kétnyári növények ültetése a kerületi ágyásokba

5490094558.jpg
Megkezdtük az egynyári virágok eltávolítását és a kétnyári növények beültetését. Mivel az ősz beköszöntével az egynyári virágok elpusztulnak, ezért helyükre kétnyári növények és tavasszal virágzó hagymás növények kerülnek.