Kezdőlap
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális

Beszámoló a XIII. kerületi Udvarzöldítési pályázatokról

A klímavédelmi célok elérésének egyik legfontosabb eszköze a zöldfelületek növelése. A XIII. Kerületi Önkormányzat által 2017. óta működtetett „Udvarzöldítési Pályázat” célja egy olyan támogatási forma kialakítása, amelyben a közösségek összefogásával, az Önkormányzat szakmai és anyagi segítéségével a társasházak jelenleg nem használt, burkolt, rendezetlen, funkciószegény, felújításra szoruló belső területeinek megújítását segíti. A pályázat további célja a kerületi zöldfelületi rendszer minőségi és mennyiségi javítása, a lakóterületek szabadtéri rekreációs lehetőségeinek bővítése, a lakótömbök belsejében a nagyobb, összefüggő zöldfelületek kialakításának támogatása, összhangban a kerület Hosszútávú Fejlesztési Koncepciójában meghatározott célokkal.
2118555929.jpg
A pályázaton a XIII. kerület közigazgatási területén lévő, zárt belső udvarral rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek, tulajdonukban lévő udvar, kert fejlesztésre vonatkozó elképzelésekkel vehettek részt.

A pályázatok kétfordulós voltak. Az első fordulóra a belső kert/udvar fejlesztésére vonatkozó ötletek megfogalmazását a lakóközösségi egyeztetését vártuk. Az első fordulóra beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálta el és azon pályázatok kerültek a második fordulóba, amelyek továbbfejleszthetők. A második forduló során a pályázók az Önkormányzat által biztosított kerttervezői közreműködéssel pontosították a pályázatukat.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018. (V.29.) Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alapról teremtett lehetőséget az „Udvarzöldítési Pályázatnak” ezen alapból történő finanszírozására. A pályázattal elnyerhető támogatás formája vissza nem téríthető pénzbeli támogatás, továbbá szakmai támogatás a fejlesztési projektek tervezése és kivitelezése során. A pénzbeli támogatás mértéke a beruházás költségének legfeljebb 100 %-a. A pályázható összeg társasházanként 500.000 – 1.000.000.- Ft, több ingatlan közös fejlesztését megvalósító projekt esetén legfeljebb 3.000.000.- Ft pályázatonként. A díjazási összeg előfinanszírozás, a támogatás felhasználásáról a nyertesekkel kötendő támogatási megállapodásban meghatározott feltételek szerint kell elszámolni.

A pályázati bírálati szempontok az alábbiak voltak:
- az ingatlan környezetében a közterületi zöldfelületi ellátottság,
- a zöldfelület növelésének mennyisége és minősége,
- a létrejövő új közösségi rekreációs funkciók,
- a lakóközösség összefogásának mértéke, a lakók részvétele a munkálatokban,
- a környezeti fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése (anyag-újrahasznosítás, komposztálás),
- a vállalt önrész nagysága, a lakók személyes közreműködése a megvalósításban.

Általánosságban elmondható, hogy a pályázat kiírására minden év tavaszán kerül sor és legkésőbb a nyertes pályázókkal még az ugyanezen évvégéig megtörtént a támogatási megállapodás megkötése. A nyertes pályázatok megvalósítását/kivitelezését a következő év őszéig kellett elvégezni, majd ezután történt a pályázati elszámolás. A nyertes pályázatok elkészült kertjeinek és udvarainak bemutatására a kiírást követő második év tavaszán kerül sor.

2017-ben három társasház összesen több, mint 2.800.000- Ft, 2018-ban szintén három társasház összesen közel 2.800.000.- Ft, 2019-ben öt társasház összesen közel 4.000.000.- Ft, 2020-ban szintén öt társasház összesen 4.000.000.- Ft összegű támogatást kapott. A többségében a kerület belvárosi részén elhelyezkedő társasházi udvarfelújítások során a betonburkolatok feltörését követően közösségi zöldterületek kialakítása, növelése, növénykazetták létesítése, cserjesor és faültetések, madáretető/itató, rovarhotel, komposztáló, játszóeszközök, kerti bútorok, kerti pavilon, grillsütő és fedett biciklitároló is kialakításra kerültek.