Kezdőlap
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális

Tájékoztató a szén-monoxid-mérők kiadásáról

A XIII. Kerületi Önkormányzat és Társaságunk kiemelt figyelmet fordít az önkormányzati bérlemények biztonságos üzemeltetésére, azért, hogy a bérlők lakhatásának biztonságát erősítse. A mintegy 6 ezer bérlakás egy része társasházakban van, azonban több, mint 100 XIII. kerületi önkormányzati tulajdonú lakóépület van, amelyekben nem csupán a lakások, hanem a teljes épület kezelése és üzemeltetése a tulajdonos és a vagyonkezelő kötelezettsége. A szénmonoxid-mérő készülékek kiadásának programindító eseményén, 2018. október 9-én, dr. Tóth József polgármester adta át az első CO-mérő-készüléket a Zsinór utca 37. címen álló önkormányzati bérház egyik bérlőjének. Az átadóprogramon részt vett és beszédet mondott Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete elnöke is, aki a szakma részéről méltatta és követendő példának állította a XIII. Kerületi Önkormányzat jövőbe mutató gondosságát.
4638261472.png
Bizonyosan mindenki hallotta már, hogy az egyik leggyakoribb háztartási baleset oka egy mérgező gáz jelenléte, ami leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált. Ez a gáz a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és magas, tartós koncentráció esetében néhány percen belül halál is beállhat.

Országosan évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez.

A tragédiák lehetőségének minimalizálása szén-monoxid érzékelő felszerelésével érhető el, mivel a gázkoncentráció emelkedésekor az eszköz riasztást ad ki és a lakásban tartózkodó észleli, hogy a színtelen, szagtalan, irritációt nem okozó gáz megjelent a légtérben.

Ebben az esetben azonnali szellőztetésre vagy egyéb friss levegő cserére van lehetőség, amely hatására a vér ismét megfelelő mennyiségű oxigént szállítva, megakadályozva ezzel az eszméletvesztést és az ezzel járó végzetes balesetet.

A XIII. Kerületi Önkormányzat és Társaságunk fontosnak tartja lakói biztonságának növelését. E cél elősegítése érdekében a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság 2017-ben és 2018-ban pályázatot írt ki szén-monoxid-mérők beszerzési költségének – maximum 12.000 Ft-ig történő – megtérítésére. Mindkét évben mind bérlőink, mind a magántulajdonosok is éltek a pályázási lehetőséggel.

2018. évben elvégeztük a gázcsatlakozó vezetékek, valamint a gázüzemű berendezések felülvizsgálatát a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú lakóépületeinkben, mert a vezetékek és berendezések pontos műszaki állapotának ismeretével lehet intézkedni az önkormányzati ingatlanok biztonságos állapotának fenntartására, felújítására. Ezzel tudjuk elkerülni azt, hogy a szolgáltató a számára előírt szivárgás vizsgálat után kizárja az ingatlant a szolgáltatásból. Mind a karbantartási munkák, mind a felújítási program ütemezése, valamint a költségvetés tervezése így valósulhat meg.

A fenti törekvés folytatása érdekében a 2018. évben megközelítőleg 15 millió forint értékben vásárolt a XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából Társaságunk szén-monoxid-érzékelőt az önkormányzati lakásokban élő lakók, családok számára.

A támogatás e formáját, a CO-mérő készülékek biztosítását 2019. évben folytatjuk, a cél, hogy minden érintett önkormányzati lakásban biztosítsuk a szén-monoxid-érzékelő használatának lehetőségét.

A tulajdonos felelőssége, a gondos gazda szemlélet, a továbbiakban is fennálló kötelezettség, amelyet tervezett munkával tudunk hatékonyan biztosítani.

A Honeywell XC 70 típusú érzékelőt ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi a Béke utcai székhelyen és a Lehel Csarnokban működő ügyfélszolgálatokon.

Az érintett lakók írásban kapnak értesítést arról, hogy mikor tudják a készülékeket átvenni az ügyfélszolgálatok valamelyikén. Nem kell más magukkal hozniuk, mint az érvényes gázszolgáltatási szerződést, vagy az utolsó havi gázszámla másolatát (nem a befizetett csekket, igazolószelvényt!).

A cikkhez csatol fájlok letölthető a Honeywell XC70 használati útmutatója és az igénylők részére a kitöltendő és leadandó nyomtatvány is.

Tájékoztató videó a szén-monoxid-mérő készülékről: