Kezdőlap
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális

Elkészült, kizöldült a Dagály sétány

A Dagály sétány létrehozását a XIII. Kerületi Önkormányzat kezdeményezte. Ez az igényes, modern közösségi és rekreációs terület, találkozópont összeköti a Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával. Egyedi karaktere ötvözi a kortárs művészeti és ökológiai gondolkodást. Ennek révén 7000 m2 különleges esztétikájú hellyel gazdagodott a kerület és a főváros. Az önkormányzat – betartva az ígéretét –, az elmúlt másfél évben több mint 4 ezer fát ültetett a XIII. kerületben.
0950216076.png
A XIII. kerület egyedi és környezettudatos fejlesztése az 530 méter hosszú sétány

„Pontosan időre elkészült a Dagály sétány. Megérkezett ide az Angyalzöld és Angyalzöld plusz programunk, amelyeket már egyetemen is oktatnak. A Dagály sétány megépítésekor is törekedtünk a legkorszerűbb zöldtechnológia alkalmazására. Ezzel is javul az itt élő polgárok életkörülménye” – ezt is mondta beszédében Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere a Dagály sétány mai átadóünnepségén, amelyen részt vett Dr. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is.

A Váci út és a Népfürdő utca közötti Dagály sétány kialakítása az Önkormányzat kerületfejlesztési tervének volt része, ami harmonizált a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénához kötődő elképzelésekkel. A sétány létrehozására a „Dagály törvény” a XIII. Kerületi Önkormányzatot jelölte ki építtetőként; a megvalósításhoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 478.283.000 forint támogatást biztosított.

Az 530 méter hosszú Dagály sétány a Váci utat köti össze a Duna környezetével.
Dr. Tóth József polgármester mai megnyitó beszédében kiemelte: „Örömmel adjuk át a kerület lakóinak az újabb emblematikus közterületet. A Dagály sétány kortárs közösségi terület, ezt látszik a növényzeten, a felhasznált anyagokon, épített elemeken ugyancsak.” A polgármester beszédének végén megjegyezte: a kerület továbbra is várja, hogy a kormány – ígéretének megfelelően – a vizes VB után felújítsa a Dagály fürdőt a Duna Aréna szomszédságában.
„Ígéretet tettünk, és ezt tartjuk is, hogy 2018 nyarára kész lesz a főváros legmodernebb fürdője, a Dagály. A sétány fejlesztése is jelzi: lehet normális együttműködés politikai nézetektől függetlenül is” – jelentette ki Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos a sétány átadásakor. Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes pedig hangsúlyozta: Angyalföld és a főváros most júliusban az egész világot vendégül látja a vizes világbajnokságon.

Bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák


A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző. A középső sétányszakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőriztük, a nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettünk: 39 többszörösen előnevelt, azaz 35-40 és 50-60 cm törzskerületű fát. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák. (A fák körül az évgyűrűkhöz hasonló burkolat a növekedéshez igazítva fokozatosan eltávolítható.)
A XIII. kerület különös gondot fordít – rendszeres ellenőrzéssel, ápolással és pótlásokkal –, a városrész zöldfelületeinek megóvására, fejlesztésére. A kerület faállománya a főváros egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszere. Dr. Tóth József polgármester tavaly bejelentette: az önkormányzat „fél Városligetnyi” fa ültetését tervezi. Most kijelenthető: a Dagály sétány fáival több mint 4 ezerre nőtt az elmúlt egy esztendőben telepített fák száma a kerületben. Köztük vannak megjelölt egyedek is, amelyek a faültetést is jelképezik: „Ifjúság fája”, „Idősek fája”. A Dagály sétány átadásakor a „Sportolók fáját” ültették el – réztáblával megjelölve. Az önkormányzati ciklus végére a kerület által gondozott fák száma közel 30 ezer lesz.

Térbútorok, ivókutak, ökologikus rendszer
A sétány három szakaszra tagolódik. Az első a Turbina utca a volt Láng Gépgyár mentén. A középső az Esztergomi úttól a Jakab József utcáig tart. A harmadik innen vezet a Népfürdő utcáig. Hivatalos elnevezése a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján Dagálysétány utca.
A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntözőrendszer a cserje, évelő és gyep felületeken kívül a fák öntözését is biztosítja.
A kőkert zöldsávjában szárazságtűrő és vízigényes évelők, alacsony cserjék, növényágyak és ligetes fásítások harmonikusan követik egymást. A ligetes szakaszon pihenésre is alkalmas – finombetonból készült, egyedi grafikai elemekkel, vízcseppekkel díszített –, ülőtömbök és pihenőpadok vehetők igénybe. E térbútorok mellett hagyományos támlás padok is vannak. A sétányon két ivókút is működik.
Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz.
A Váci út és a Turbina utca csatlakozásánál Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című képzőművészeti alkotása a Láng Gépgyár évtizedeken keresztül a világ élvonalába tartozó termékeit szimbolizálja.

Ingyenes WiFi a sétányon
A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő kamerákkal és a nyilvános WiFi hálózathoz szükséges eszközökkel.