Kezdőlap
Kedvelje oldalunkat a Facebookon! RSS Hírcsatorna Akadálymentes verzió

Aktuális

Európai Év Fája - A Jászai Mari tér legszebb platánja is versenyez!

Ez a cikk archív, így az ebben szereplő információk és adatok már nem biztos, hogy naprakészek.
2016-ban többször kértük olvasóink, követőink segítségét abban, hogy az Ökotárs Alapítvány hetedik alkalommal kiírt "Az Év Fája" szavazásán támogassák jelöltünket, A Jászai Mari tér legszebb platánját. Heteken át izgultunk és november 3-án végre megtudtuk, hogy a több ezer szavazatnak köszönhetően 2016-ban Magyarországon Az Év Fája ez a gyönyörű lombos lett és ezzel alanyi jogú indulást szerezett az "Európai Év Fája" versenyben. A voksolás a hazai versenyhez hasonló, interneten keresztül február 1. és február 28. között zajló verseny.
4679623646.jpg
A Jászai Mari tér legszebb platánja

A körülbelül 80 éves, 250 cm törzskerülettel bíró fa a Jászai Mari tér legnagyobb és legszebb platánja. Karbantartott, jó állapotú, 25 méter magas, gyönyörű lombkoronájával nagy árnyékot adó fa.

A Jászai Mari tér legszebb platánját 1936-38 körül ültették el az akkor Rudolf trónörökösről elnevezett téren, több más faegyeddel együtt. A fák többsége a II. világháború áldozatául esett, részben a harci cselekmények következtében, részben tüzelőanyagként segítve az ostromlott város lakosainak túlélését. A teret eredetileg 1903-ban parkosították, sokáig a Rudolf tér nevet viselte, majd 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából.

A park rekonstrukciójára a kilencvenes években került sor, a tájépítészeti-kertészeti munka eredményeként a Jászai Mari tér elnyerte „Budapest első számú díszkertje” címet. A parkban ekkor már automata öntözőrendszert használtak, amely sokban hozzájárult az üdébb levegőhöz, és így a növények gyorsabb fejlődéséhez. A téren álló óriás platánfa is ennek köszönhetően növesztette égbenyúló ágait.

A Jászai Mari tér jelenleg a Világörökség részét képezi, az Újlipótváros egyik kedvelt találkozó és pihenőhelye. Innen indul a hangulatos városrész főutcájának számító Pozsonyi út, amely teraszaival, vendéglátóhelyeivel, történelmi emlékeket őrző házaival a főváros egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja. A tér egyik színhelye a rendkívül népszerűvé vált Pozsonyi Piknik kulturális programnak, amely évek óta több tízezer látogatót vonz határainkon belülről és külföldről is. Elmondható, hogy a téren álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi, az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Egykor a tér szomszédságában volt a 15-ös villamos végállomása, amely az Újlipótvárost Angyalfölddel kötötte össze. A Pozsonyi út rekonstrukciója során, 1977. november 15-én utoljára csengetett a 15-ös villamos: a síneket felszedték, és ezzel, illetve az elmúlt években végrehajtott forgalmi rend változással a terület teljes mértékben a gyalogosan közlekedőké lett. Az óriás platánt nevezhetnénk a tér történelmi tanújának is, amely sokat mesélhetne a környék múltjáról, sorsáról és az itt élő, vagy csak alkalmilag megforduló emberekről.

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége Fifi néni 1936-ban alig néhány méternyire, a Pozsonyi út 1. szám alatt rendezték be otthonukat, amelynek ablakából belátták az egész teret. Ebben az épületben lakott a világhírű keramikusművész, a Kossuth-díjas Kovács Margit is, aki a Radnóti házaspárhoz hasonlóan maga is gyakran megpihent a tér fáinak árnyékában. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Biztosan sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

A Jászai Mari téren álló platánfa a rendszeres gondozásnak köszönhetően egészséges, ágszerkezete erős, lombozatának tömege meghatározó a tér aurája, hangulata szempontjából. Bízunk benne, hogy a történelmi emlékeket őrző faegyed még évtizedekig díszíti majd kerületünk és a főváros egyik legszebb közparkját.

Kérjük szavazzanak a XIII. kerület egyik büszkeségére, hogy elismerést szerezzen mindannyiunknak Magyarországnak, Budapestnek és a XIII. kerületnek!